Oedeemtherapie

Anatomie.

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen, die het vocht transporteren en lymfeknopen, die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, stroomt het in het halsgebied weer terug de bloedbaan in. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknoppen.

Lymfoedeem.

Lymfoedeem is een vochtophoping als gevolg van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeknopen zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd. Beide vormen zijn chronisch.

Lymfoedeem komt soms ook tijdelijk voor. Bijvoorbeeld na een operatie aan de kaak, heup of knie en na trombose. Al deze vormen van oedeem zijn goed te behandelen.

Behandelingmogelijkheden

De behandeling door de oedeemfysiotherapeut bestaat uit:

Manuele lymfdrainage:

Manuele lymfdrainage is een specifieke massagevorm die gericht is om de vochtdoorstroming te stimuleren, eventuele stagnaties op te heffen en de immuniteit te verhogen. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

Oefentherapie:

In veel gevallen kan door het oedeem er een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kunt u de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie ” van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

Compressietherapie:

Soms is het nodig een therapeutische elastische kous aan te meten. Hier gaat een zwachtel proces aan vooraf. Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er meestal een therapeutische elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Lymftaping:

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

Ademhalingstherapie:

Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.

Voorlichting:

U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

 

× Klik hier om afspraak te maken